måndag 1 januari 2024

Förord

(Nyhet 210822 - Matchvideos för Malmö FF finns nu på youtubekanalen Historiska MFF. Även icke-allsvenska matcher och reportage)

En sida för alla statistikentusiaster i allmänhet och älskare av Malmö FF i synnerhet. Den påbörjades 2010 vilket blev den blir den 76:e allsvenska säsongen som Malmö FF påbörjade och den 75:e som fullföljdes. 1933/1934 diskvalificerades klubben efter halva serien efter IFK Malmös anmälan om att MFF-spelare tog emot pengar för sitt fotbollsspel. Så därför blev detta ett litet komplementjubileum i skuggan av klubbens 100-årsfirande just 2010.
.
Metoden är att via befintliga källor försöka samla in och värdera officiella fakta, det må vara MFF:s egen årsbok, Jubileumsboken, den officiella hemsidan mff.se, studium av dagspressmicrofilmer på Kungliga biblioteket, SVFF:s internetsite svenskfotboll.se ,inspelade videos, DVD-filmer och tidningsurklipp. Elfsborgs (bornyellow.com) och AIK:s (aik.se) digra statistik är också varit till stor hjälp för verifiering. (Observera att Mästerskapsserien 1991-1992 inkluderas i statistiken för inbördes möten genom tiderna! Slutspelsmatcher finns med inom parentes)
.
Då Svenska Fotbollförbundets eget arkiv inte är helt komplett kommer det förmodligen aldrig att bli en hundraprocentig statistik över vad som har varit men det kan i alla fall vara kul att få en hum om vilka våra MFF-hjältar har varit och vad de har utfört under årens lopp. Förhoppningsvis kommer även supporters till andra lag finna intressant statistik här.
.
Fakta- och rena skrivfel är ofrånkomliga när det gäller att skriva ner så stora faktamängder. Det kan givetvis också förekomma rena faktafel i tillgängliga källor. Kontakta mig gärna på 
jonmff@gmail.com om/när ni hittar fel eller vill komplettera/hjälpa till att fylla på med fakta.
.
Bloggformatet kan tyckas otympligt men å andra sidan kan man i sidomenyn klicka på tränarna och få upp deras år i klubben i en följd. Man kan även scrolla sig igenom hela den Allsvenska MFF-historien i ett "scroll". (Funktioner som ibland kan fallera tyvärr. Klicka då sökt årtal i högermarginalen.)
.
I laguppställningarna skrivs MFF-spelarna med "normalstil" och i övre faktadelen med fetstil. Om t.ex Mike Owusu står med "normaltext" i varningskolumnen i matchen mellan MFF och Örgryte 2001 så är det för att han då representerade ÖIS och inte MFF. Vissa nummer kan vara felaktiga under åren de tidgare år en fram till 70-talet och även 1986-1994 då startspelarna numrerades från 1-11. Även avbytarnas nummer kan vara felaktiga.
Använda förkortningar: d = debutant för MFF i Allsvenskan, D = domare, K = Lagkapten, vice-K = Tar över kaptensbindeln i match P = Publiksiffra, V = Varning, U= Utvisning hör = ospecificerad hörna, vähör = vänsterhörna, höhör = högerhörna, s = straff, frsp = direkt frispark, indir frsp = indir frsp, ua=utan assist
.
För byten gäller att minut står inom parentes men om det bara har uppgivits vilken halvlek ett byte har skett kan det se ut så här: 1 Jan Möller - 2 Roland Andersson, 3 Krister Kristensson (K), 4 Staffan Tapper, 5 Christer Jacobsson - 6 Roy Andersson (2 hlv-1), 7 Lars Granström, 8 Curt Olsberg - 9 Conny Andersson, 10 Bo Larsson, 11 Roland Rasmusson (2 hlv-2) - Tommy Andersson (2 hlv-2), Claes Malmberg (2 hlv-1). Det betyder att Tommy Andersson har bytt av RolandRasmusson och Claes Malmberg har bytt av Roy Andersson i andra halvlek.
Assistläggare finns inom parentes (om det har funnits flera med samma efternamn skrivs här förnamnet ut) efter målskytten men bör kanske tas med en nypa salt. Oftast rör det sig om officiella assistläggare men felmarginalen är givetvis större än för målskytten. Att räkna assists är också ett ganska nytt fenomen. Jag kan också säga att assistläggare från äldre tider baseras på uppgifter från matchreferat och där finns givetvis en felmarginal. På 80-talet började Expressen och Idrottsbladet redovisa assistläggare och vissa uppgifter har även verifierats med tv-bilder.
.
Numret längst till vänster innan match är givetvis omgångsnumret. Om en match har flyttats står omgångens nummer inom parentes efter "matchordningsnummer". Ex: 7 (omg 1) Sön 24/4 13:30 MFF - Gårda BK 3-1 (0-0) Matchen är den sjunde för MFF i den aktuella allsvenskan men den tillhör den 1:a omgången.
.
Frågetecken (?) är utsatt där uppgiften är osäker eller ännu saknas.

Vad gäller taktiken som är skriven med fetstil före laguppställningen så ska det sägas att den till övervägande del kan sägas vara korrekt men eventuella taktiska omdisponeringar är inte alltid lätta upptäcka. Vi kan t.ex ha spelat 4-2-4 i en match där det står att vi spelade 4-3-3 och vice versa beroende på om vi har haft två renodlade centerforwards eller en center och en offensiv mittfältare/släpande forward. 
.
I de tidigare laguppställningarna har jag valt att använda mig av sifferkombinationen 2-3-5 trots att man mycket väl kan ha skrivit 3-2-5 eller rentav 3-2-2-3, beroende hur "centerhalven" (dåtidens "libero" och ibland framför och ibland bakom de båda helbackarna, ibland konstruktiv, ibland destruktiv) och de offensiva inrarna har agerat. Sådant är nästan omöjligt att utröna så här i efterhand men eftersom den förhärskande numreringen av spelarna varit att helbackarna har haft nummer 2-3, centerhalven och ytterhalvorna har haft nummer 4-6 och kedjan (innrar, center och yttrar) nummer 7-11 från höger till vänster. Det har helt enkelt känts mest korrekt att använda sig av den förenklade modellen. För mer taktisk förkovring, läs "Inverting the pyramid, The history of football tactics" av Jonathan Wilson, Orion Books Ltd 2008. 
.
Tumregeln för all statistik angående Allsvenskan är att ju äldre den är, desto större är risken för direkta felaktigheter även om man slås av hur väldokumenterade även de tidigare matcherna är!
.
God läsning/granskning/vaskning och s
tort tack till andra MFF-statistiker som jag har "lånat/stulit" av; Anders Larsson, Patrik Jandelin och Tobias Christoffersson på mff.se samt Rikard Smitt som offentliggjort deras material i Jubileumsboken.
.
 Jon Nordström

9 kommentarer:

Anonym sa...

Allt för mycket statistik för min smak......

Fredrik sa...

Du har gjort ett fantastiskt arbete med den här sidan!

amatörstatistikern sa...

Tack Fredrik! Dina ord värmer och sporrar att gå vidare!

Ledsen Anonym, detta kanske är fel sida för dig i så fall?

Anonym sa...

Hi Jon

I am currently putting together an MFF section in a short biography of Roy Hodgson. Would it be okay to use your statistics from the relevant seasons please? The publication is a small book, sold to Fulham fans outside Craven Cottage each season. This year I am adding an extended Roy feature, and wish to emphasise just how good the MFF years were.

Please email me on richallen7 AT yahoo DOT com.

Bests
Rich

ayesha sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mäster Munchy sa...

Härligt arbete Jon. Det är en guldgruva och en kulturell gärning!

Harald sa...

Bra Jon,

Nästa bira är på mkin räkning!"

Anonym sa...

Stort tack för denna sida! Ovärderlig! Använder den ofta som uppslagsverk och ibland ren nöjesläsning av en säsong.

Micke Andersson

amatörstatistikern sa...

Sent tack för snälla kommentarer!